Projekt azonosítószáma: 2018-1-HU01-KA-102-047048
Prága - szakképzési munkatársak mobilitása |
A
2019.03.16-2019. 03.22. közötti prágai szaktanári szakmai gyakorlat
tapasztalatai 1. nap A csoport a szálláshelyen találkozott kiutaztató cég
helyi kapcsolattartójával, akitől megkapták a szükséges tájékoztatást és
dokumentációt, valamint a helyi közlekedéshez szükséges bérleteket. A nap további része a szálláshely elfoglalásával és közvetlen környezetének megismerésével telt.
2. nap Megismerkedtünk a Kamarával együttműködő a Pannicum
Cafe vendéglátóipari egységgel, ahol a mobilitás szakmai gyakorlati
része zajlik majd. A vendéglátóipari egység a város központi, jó
közlekedési sajátosságokkal rendelkező részében fekszik. Megismerkedtünk
a fogadó cég sajátosságaival, részlegeivel, annak vezetőivel, ill. a
ránk váró feladatokkal és a munkabeosztásunkkal.
3-5. nap A pedagógusok gyakorlati munkavégzése a vendéglátóipari egység konyhájában történt. Ennek keretein belül megismerkedtünk a konyha felszereléseivel, megismertük a konyha étel-ital és desszertkínálatát. Különösen örültünk annak a lehetőségnek, hogy megtanulhattuk a cseh konyha jellegzetes ételeinek elkészítését, megismertük az ételkészítés technológiáját. aktívan részt vettünk a konyha előkészítési és kisegítő munkálataiban. Megismerkedtünk többek között a receptekkel, készítettünk Prágai pácolt virslit (utopenac), Kulajdát (cseh kapros gombalevest), többféle knédlit, és Zemlovka nevű édességet. Szívesen hasonlítottuk össze a cseh és hazai ételkészítési technológiákat és munkafolyamatokat. Bekapcsolódtunk a felszolgálásba is, illetve a büféasztalok összeállításába.
6. nap Igazi kuriózum volt. Napunk egy vendéglátó középiskola
megtekintésével indult. Érdekes volt megismerni a cseh iskolarendszert,
az iskola nehézségeit, gondjait. Megismerkedtünk egy csodálatos iskolai
múzeummal is, ahol több évtizedes relikviáit ismertük meg a vendéglátás
eszközeinek. Napunk a K+K Hotelban folytatódott. Az igazgató úr
prezentáció keretében mutatta be s a szálloda felépítését. Ezt követően
szinte pincétől a padlásig megismerhettük a szállodai munkavégzés
körülményeket, a részlegek munkáját. szívesen válaszolt kérdéseinkre.
Nem volt tabu téma: válaszolt a vállalati kultúrára, munkavállalói
javadalmazásra vonatkozó kérdéseinkre is. Napunk a Hilton Hotelban folytatódott. A szálló két
menedzser mutatta be a hotel stratégiai pontjait, s beszéltek a szálló
városban elfoglalt szerepéről. Az utolsó nap a tapasztalatok összegzéséről, a
tanultak felhasználásáról, a mindennapi gyakorlatba való átültetéséről
szólt. Munkabeosztásunk lehetővé tette, hogy több szabadidős
programot is szervezzünk: megtekintettük Prága nevezetességeit,
megismerkedtünk a Staropramen sörgyárral. Részt vettünk tradicionális
cseh vacsorán is. Összegezve: A prágai gyakorlat kitűnő
tapasztalatszerzési lehetőség volt valamennyi résztvevőnek. A
gyakorlatot alapos és gondos szervezés jellemezte a külföldi fél
részéről is. A felmerülő problémákat gyorsan, határozottan és
gördülékenyen oldották meg. A gyakorlati hely színvonala és hozzáállása
megfelelő volt. A csoport tagjait és kísérőit nem munkaeszközként és
bevételi forrásként, hanem kollégaként kezelték. Valamennyien pozitív
élményekkel tértünk haza. Sátoraljaújhely, 2019.
05. 24. Tanárok: Erdélyiné Kocsis Csilla Berencsiné Márta Ildikó Nagy György Soltész Anikó Balogh Katalin Balogh Gábor
|