Projekt azonosítószáma: 2018-1-HU01-KA-102-047048

 

Prága - szakképzési munkatársak mobilitása

A 2019.03.16-2019. 03.22. közötti prágai szaktanári szakmai gyakorlat tapasztalatai

 

1.      nap

A csoport kiutazása 2019.03.16-án történt. A kora reggeli órákban indult a busz Sátoraljaújhelyről, és egy rövid szlovákiai kitérő után a délután folyamán érkezett meg Prágába. Az utazás hangulatosan telt és kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a résztvevők jobban megismerjék egymást, összekovácsolódjanak. Az utazás jól szervezett volt, semmi rendkívüli esemény nem történt.

A csoport a szálláshelyen találkozott kiutaztató cég helyi kapcsolattartójával, akitől megkapták a szükséges tájékoztatást és dokumentációt, valamint a helyi közlekedéshez szükséges bérleteket.

A nap további része a szálláshely elfoglalásával és közvetlen környezetének megismerésével telt. 

 

2. nap

Megismerkedtünk a Kamarával együttműködő a Pannicum Cafe vendéglátóipari egységgel, ahol a mobilitás szakmai gyakorlati része zajlik majd. A vendéglátóipari egység a város központi, jó közlekedési sajátosságokkal rendelkező részében fekszik. Megismerkedtünk a fogadó cég sajátosságaival, részlegeivel, annak vezetőivel, ill. a ránk váró feladatokkal és a munkabeosztásunkkal.

 

3-5. nap

A pedagógusok gyakorlati munkavégzése a vendéglátóipari egység konyhájában történt. Ennek keretein belül megismerkedtünk a konyha felszereléseivel, megismertük a konyha étel-ital és desszertkínálatát. Különösen örültünk annak a lehetőségnek, hogy megtanulhattuk a cseh konyha jellegzetes ételeinek elkészítését, megismertük az ételkészítés technológiáját. aktívan részt vettünk a konyha előkészítési és kisegítő munkálataiban. Megismerkedtünk többek között a receptekkel, készítettünk Prágai pácolt virslit (utopenac), Kulajdát (cseh kapros gombalevest), többféle knédlit, és Zemlovka nevű édességet. Szívesen hasonlítottuk össze a cseh és hazai ételkészítési technológiákat és munkafolyamatokat. Bekapcsolódtunk a felszolgálásba is, illetve a büféasztalok összeállításába.

6. nap

Igazi kuriózum volt. Napunk egy vendéglátó középiskola megtekintésével indult. Érdekes volt megismerni a cseh iskolarendszert, az iskola nehézségeit, gondjait. Megismerkedtünk egy csodálatos iskolai múzeummal is, ahol több évtizedes relikviáit ismertük meg a vendéglátás eszközeinek.

Napunk a K+K Hotelban folytatódott. Az igazgató úr prezentáció keretében mutatta be s a szálloda felépítését. Ezt követően szinte pincétől a padlásig megismerhettük a szállodai munkavégzés körülményeket, a részlegek munkáját. szívesen válaszolt kérdéseinkre. Nem volt tabu téma: válaszolt a vállalati kultúrára, munkavállalói javadalmazásra vonatkozó kérdéseinkre is.

Napunk a Hilton Hotelban folytatódott. A szálló két menedzser mutatta be a hotel stratégiai pontjait, s beszéltek a szálló városban elfoglalt szerepéről.

Az utolsó nap a tapasztalatok összegzéséről, a tanultak felhasználásáról, a mindennapi gyakorlatba való átültetéséről szólt.

Munkabeosztásunk lehetővé tette, hogy több szabadidős programot is szervezzünk: megtekintettük Prága nevezetességeit, megismerkedtünk a Staropramen sörgyárral. Részt vettünk tradicionális cseh vacsorán is.

Összegezve: A prágai gyakorlat kitűnő tapasztalatszerzési lehetőség volt valamennyi résztvevőnek. A gyakorlatot alapos és gondos szervezés jellemezte a külföldi fél részéről is. A felmerülő problémákat gyorsan, határozottan és gördülékenyen oldották meg. A gyakorlati hely színvonala és hozzáállása megfelelő volt. A csoport tagjait és kísérőit nem munkaeszközként és bevételi forrásként, hanem kollégaként kezelték. Valamennyien pozitív élményekkel tértünk haza.

 

 

Sátoraljaújhely, 2019. 05. 24.

 

Tanárok:

Erdélyiné Kocsis Csilla

Berencsiné Márta Ildikó

Nagy György

Soltész Anikó

Balogh Katalin

Balogh Gábor

Képek: