Libagaliba fesztivál Nagytárkányban

 

2011. nov. 12. szombat

A megbeszélt időpontban találkoztunk, majd Nagy György tanár úr vezetésével elindultunk úticélunk felé. Tanár úr nagyjából ismerte az utat, de amint ismeretlen környékre jutottunk, előkerült a jó öreg GPS, és annak segítségével sikeresen betájoltuk magunkat.     

 Nagytárkányba megérkezve felállítottuk a sátrat, majd asztalokat és székeket kaptunk, amelyeken dolgozni tudtunk a nap hátralevő részében. A szervezők átadták a libákat, s meglepődve vettük észre, hogy csontig voltak fagyva. Mi arra készültünk, hogy nekünk kell majd levágni a libát. Kis tanakodás után a szervezők elvitték a libánkat kiolvasztani, nagyon izgultunk, mert a többi csapat már ekkor darabolta a húst, és kezdte a sütést-főzést, és mi még sehol sem tartottunk.

Kisvártatva helyreállt a rend, s a liba melléből bealsteak libamellet készítettünk félig átsütve, a combból roston libacomb készült, a liba többi részéből pedig ludaskása. A köret lapcsánka volt, melyet tárcsán sütöttünk, s birsalmamártással és pecsenyelével tálaltuk, grapefruittal díszítettük. A tálalás és díszítés után a zsűri elé járultunk az ételeinkkel. A versenyen Benke Laci bácsi volt a zsűrielnök, s alig hittünk a fülünknek, amikor kihirdette, hogy a sátoraljaújhelyi trefortos tanulók csapata (Vagyis mi!) a rangos 2. helyezést érte el.

Átvettük a díjat, s gyors összepakolás után vidám hangulatban távoztunk Nagytárkányból. Örülünk, hogy képviselhettük iskolánkat ezen a főzőversenyen. Sokat tanultunk, különleges libaételeket láttunk, és nem utolsósorban megtiszteltetés volt számunkra, hogy kezet foghattunk Magyarország talán legnépszerűbb mesterszakácsával, Benke Laci bácsival.

Az összes kép elérhető itt

 

A résztvevők

Fodor Gábor 3/13. a, Gál Norbert 1/11. b, Oláh Róbert 1/11. b osztályos szakács tanulók